Szigorúbbb dróntörvény

Szigorúbbb dróntörvény

Amit drón vásárlás előtt nem árt ha tudsz – NaMerre

 2021. 02. 10. 14:28

2021 február 10-én lépett hatályba a légiközlekedésről szóló 1995. évi XCVII. törvény tavaly decemberben elfogadott módosítása, ami komoly szigorításokat vezetett be a pilóta nélküli légi járművek, így a drónok reptetését illetően. A törvény alapját az Európai Unió szabályozása adja, amitől eltérni csak szigorúbbb feltételekkel lehetett, és Magyarország így is járt el.

A törvény értelmében mostantól minden, nem játék célú drónt és az üzemeltetőjét regisztrálni kell az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) nyilvántartási rendszerében, aminek a díja 2000 forint, a nyilvántartásba vételről szóló igazolás kiállítása pedig 4090 forintba. A szabályozás szerint játékdrónnak a 120 grammnál kisebb tömegő, a pilótától legfeljebb 100 méterre eltávolodni képes, adatrögzítő egység nélküli gépek számítanak. A jogszabály eltérő kategóriákba sorolja a drónokat, elsősorban tömegük alapján, a 250 grammnál nehezebb járművek használói számára pedig sávosan növekvő értékű kötelező felelősségbiztosítást ír elő.

Szigorú feltételek mellett lehet drónt reptetni Magyarországon.

 

Ha drón kívül esik a játék kategórián, akkor a tulajdonosának vizsgát kell tennie, melynek keretében legalább 40 kérdésre kell válaszolni többek közt a légtérhasználatot, a drónhasználatot és privát szférát érintő témákban – a vizsga díja 4600 forint.

A drónpilótáknak be kell tartani a légtérhasználat szabályait, amiben a HungaroControl Zrt. által fejleszett, Androidra és iOS-re egyaránt elérhető MyDronespace alkalmazás szükséges. Az applikációban valós időben ellenőrizhető a légtérhasználat, és az alkalmazáson keresztül kell bejelenteni az előzetesen engedélyezett légtérhasználat megkezdését.

Drón lakott területen kívül szabadon használható,

lakott terület felett viszont továbbra is szükséges az eseti légtérhasználati engedély beszerzése, amit legalább 30 nappal az igénybe vétel előtt be kell nyújtani a Honvédelmi Minisztérium illetékes szerve részére. Az igényléskor illetéket nem kell fizetni, viszont 9000 Ft igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni az ITM-nek. Fontos továbbá, hogy az igénylőnek nyilatkoznia kell a művelet céljáról, illetve arról, hogy ismeri a magánélet védelmére vonatkozó szabályokat.

A drónreptetés szabályait megszegők ellen a rendőrség és a légiközlekedési hatóság egyaránt eljárást indíthat, így bírság járhat többek között a regisztráció hiánya, a jogosítvány (kompetencia tanúsítvány) nélküli drónhasználat, a tiltott légtérhasználat vagy a jogosulatlan adatrögzítés miatt, más lakásáról, egyéb helyiségéről, vagy ezekhez tartozó bekerített helyről jogosulatlanul hang- vagy képfelvételt készít. Utóbbi minősített esete, ha a készített hang-, képfelvételt nagy nyilvánosság számára elérhetővé teszi.